Да коментираме нещо за Марта

Не знам защо така се получава, но когато прочета съобщение от рода на това, че Марта Вачкова е цитирана от  New York Times като една от най-успешните и влиятелни дами в България, веднага ми се появява желание да коментирам.

В случая не съм провокирана от самата Марта Вачкова, макар че като чух, че тя и Тончо ще водят концерта на площад „Батенберг” на Нова Година, просто си казах „Аман!” и Марта веднага ми дойде в повече. Но в случая съм провокирана от явното несъответствие в самото съобщение. Още като го прочитам и разбирам, че не е вярно. Просто няма как Марта Вачкова да бъде една от влиятелните жени в България. Най-малкото аудиторията, пред  която изпълнява своите театрални роли и ролята си на тв водещ не е чак толкова многобройна, че Марта да успее с поведение или слова да промени нагласите на тази аудитория, каквото предполага едно реално влияние все пак. И освен това, поне  двама-трима компетентни българи щяха да кажат на поне едно-две места, че Марта Вачкова вече е фактор и влияе.

Лично аз съм запомнила Марта с две изпълнения. Може да не са най-силните й, но по някакъв начин са останали в паметта ми – едното е ролята й на царкиня Кита в постановката на Илия Добрев в Сатиричния театър „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накичена” преди години, а другото е изпълнението й заедно с Ку-Ку Бенд на онази тъжна песен за червената шапка и черната душа. И не толкова с демонстрирания от нея шпагат във Vip Dance миналата година, колкото с танца си в Dancing Stars през 2008 г., когато партнираше на Георги Мамалев и показа завидна пластичност.

С това се изчерпва влиянието й лично върху мен.

Предполагам, че за целите на статията, публикувана в New York Times, за целите на този анализ за нарастващото влияние на жените в България авторът е потърсил Марта Вачкова, наред с другите цитирани, защото е жена – водеща на предаване в Националната, ОБЩЕСТВЕНАТА НИ, Телевизия. Освен това името на нейното предаване съдържа думата „ЖЕНИ” и е ЗА ЖЕНИ. Ами това в общи линии е всичко. А дали Марта Вачкова е сред успелите и влиятелни жени в България е съвсем друг въпрос. Отговорът може в крайна сметка да се окаже – „Да, сред тях е”, в което силно се съмнявам, но истинското влияние се измерва по друг начин. Поне според мен.И не бива така с лека ръка да продължаваме да гърмим с големите пищови, щото вече ни омръзна да четем за изпуканите патрони на големи пищови.

А що се отнася до темата – че все повече жени в България заемат високи постове и отговорни позиции, че стават все по-овластени, а не влиятелни, което е различно, ще си кажа мнението и за това съвсем скоро. Просто пак така ми идва желание.

Тук е статията, пусната на 7.02. в New York Times –

http://www.nytimes.com/2010/02/08/world/europe/08iht-bulgwomen.html?pagewanted=1&sq=Marta%20Vachkova&st=cse&scp=1,

Тук прочетох новината за цитираната Марта –

http://www.club.bg/news/index/nid/284063

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s