Свободните журналисти, Санчо…

Нямах време да изкоментирам тук онова издание на предаването „Референдум“ по БНТ, където обсъждаха има ли свобода на словото, независими ли са журналистите, има ли цензура и пр. въпроси относно бате Бойко, Цветан Цветанов, Иван Костов, Тодор Живков… Сега го правя и съм щастлива, докато пиша.

Темата я коментираха  Гарелов, Дърева, Георги Лозанов, Виза Недялкова и двама – Иван Михалев, Веселин Стойнев, които не познавам така добре, но мненията им бяха много по-близо до мен.

В общи линии се каза, че няма свободни журналисти, няма свобода на словото, няма журналистика. Ако искаш да си в кюпа, си автоцензурна личност, си страхливец и без достойнство. Който е избрал достойнство и свобода на словото, не е в кюпа. Разбира се това важало за над 80 или дори 90 процента, но все пак винаги има и изключения. И други неща говореха, които звучаха супер верно, много яко и така, че да извикаш от кеф на точните попадения.

Само че аз бих искала най-накрая да защитя журналистите. Защото ми омръзна да слушам едно и също години наред. И всеки път – плюене срещу журналистите, плюене срещу журналистиката, плюене и само плюене.

Първо, журналистите винаги са коректив на властта и затова тя – властта –  не ги обича, окарикатурява ги, взема им хляба, изхвърля ги на улицата, за да ги принизи, унизи и да ги накра да слушат,  да правят каквото им се казва и да си затварят очите и ушите за онова, което всъщност става. А както знаем „не човек, а желязо“ се среща само в някои особено вдъхновени видове поезия… В съвременните филми героят, който остава на улицата, най-често е с професия „журналист“.

Властта има достатъчно добре развити пипала и достатъчно добре работеща машина за унищожаване на личности, независимо дали става въпрос за демокрация или диктатура. Когато говорим за власт, винаги си представям гилотина. Защото точно така  жестоко всяка власт се отървава от неудобните й.

Освен това истината е средството на журналиста, а  дори в ежедневието, сред близки и приятели, веднага разбираме колко нежелана е истината. Когато кажеш истината, ти /в най-лекия вариант/ си определен като неделикатен грубиян с отвартителен характер.

Второ, което произлиза от първото – не се назначават журналисти!!! Назначават се хора със съвсем друг тип нервна система, съвсем друг тип чувствителност към власт, заобикаляща среда и съвсем друг тип наблюдателност. Това не са журналисти по призвание, а отдавна дори не са журналисти по образование. Това са хора – тип послушковци, хора, които никога против нищо не са възставали, защото то не им иде отвътре. Те са супер автоцензурни, супер автоматични при изпълняване на нареждания и супер навеждащи се, защото, както е казал… , ех – преклонената глава… Или в другия случай са хора от и на властта, тръгнали към властта, любители на властта.

Така че никак не е странно, нито е срамно, нито е чудно, нито пък е чак за дискусия фактът, че истинските журналисти, както междувпрочем истинските лекари, пилоти, математици и каквито и да е други, са малко, рядко срещани.

Стори ми се, че не точно за свободата на словото им се говореше в това предаване. По-скоро като че ли им се говореше пак за Бате Бойко. Но нито той е първият, нито ще е последният, който ще ограничава свободата и при това не само на словото. Защото те – управляващите са част от властта, а журналистиката е по презумпция част от свободата. А няма власт, която да е за свободата. Дори у дома властта ограничава свободата. И  „нахранете журналистите“ не е просто реплика, изтървана, изспусната и тиражирана за омаскаряване. Това е положението почти винаги. Когато няма истина за храна, журналистите се хранят с различни други неща… А когато пък изобщо и не са журналисти, истината никога не е тяхната храна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s