ПОЖАР! НЕ ИСКАМ кино „Изток“ да бъде магазин за храна

Сигурно са чакали Радой Ралин да си отиде от този свят, за да  се развихрят в принизяването на района около хотел „Плиска“ в София. Принизяване до едната търговия. Едната ПРОСТА търговия. Никак не е случайно, че Христос изгонва търговците от Храма. Какво остава след него там, е съвсем друг въпрос, но пуснеш ли търговците някъде, не чакай нищо добро. Абсолютно сигурно е, че рано или късно ще продадат и теб самия.

Онзи ден чета, че кино „Изток“ (което отдавна, разбира се, не съществува, стои само едната му сграда) ще става магазин „Билла“.

Ей така се прави. Първо затваряш нещо, но го оставяш да стърчи, за да свикнат хората. Да свикнат, че това вече не е тяхното кино, където са си правели срещи, изпитвали са емоции и са се радвали – чувства някакви, все пак, е имало; да  свикнат, че вече няма чувства, няма емоции, а това, което стърчи, е силует от моргата! Но светът ни е бърз, динамичен и хайде по-прагматично и без сълзи, моля ви се, нямаме време… Да свикнат и после да забравят. И когато минат няколко годинки, да дойдат търговците. И вместо кино „Изток“ да направят за благото на народа магазин?!?!?!

Защото Радой Ралин го няма. Как звучи това изречение? Неуместно?

Напротив! Вече никой против нищичко не протестира. Вече никой не пише „люто“. И на никого не му пука, че всичко са хранителни магазини и молове, че е важно само да ядем, да ядем, да ядем……

Читалище „Николай Хайтов“ се намира на гърба на бившето кино „Изток“. То сигруно ще бъде сектора с дамските превръзки, памуците, тоалетната хартия? Или ще продължи да приема деца, които ще учат, ще се радват, ще изпитват чувства и емоции?

Къде е Радой Ралин сега? Да се разходи отново с ръце на гърба и да попита хората, харесва ли им. Там, където той задяваше жените и събираше теми за сатирата си, сега само ще се яде.

Аз не искам така. Не искам да има магазин там. Не искам и стърчащи силуети от моргата.

Ако културен център е твърде много за простите софияници  и българи, на които никак, ама никак не им е сега до култура, то защо не направят една спортна зала например? Защо са ни тези хранителни магазини? Какво става? Къде отиваме? Не искам натам! Не искам натам!

Идва ми да викам „Помощ“. Но понеже чух, че според полицаите по-добре да викаш „пожар“, защото ако викаш „помощ“ не идва никой, но ако викаш „пожар“ идват всички, значи викам :

Пожааааааар!

Advertisements

3 thoughts on “ПОЖАР! НЕ ИСКАМ кино „Изток“ да бъде магазин за храна

  1. Мненията ни съвпадат, но реално виж как звучи – „Върнете ни кино Изток, да си стои заключено“

    Лично според мен на мястото може да се направи като Евро Българския културен център на Стамболийски – книжарица Хеликон например плюс две или три малки кинозали за европейски или стари холивудски филми – нещо, което мултиплексите не могат да предложат

  2. а според мен никой не иска празна зала, включая авторката, но става въпрос, че не върви да се превръща киното в магазин. твоята идея е добра но понеже културата е нерентабилна, няма да бъде културен център нито книжарница, затова по-добра е идеята за спортан зала – поне децата ще има къде да спортуват, а и не само децата, и ние

  3. наистина жалко, идеята за културен център е доста по-удачна от поредния магазин БИЛЛА. Те и без това са на път да убият всички дребни и средни търговци с инвазията си…
    А кината намаляха и без това драстично в последните години, един за жалост необратим процес…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s