Шибил, Шабан, шибан, шибан народ…

Ех, не можем да живеем без тези реплики! Изпуснатите, неказаните, случайно записаните! Тези реплики, които са незначителни и грешни, но свалят ако не правителства и министри, то поне опропастяват имиджи, раздрусват авторитети и пропищяват чак в комшийските дворове!!!

Петър Младенов и танковете, Надежда Михайлова и нахранете журналистите, Орешарски и да разваляме седянката, Доган и разпределянето на финансите в държавата…

Сега ново двайсет. Божидар Димитров ни бил нарекъл „шибан народ“! Ха-ха!  Във Фейсбук автоматично се появи група  „Ние не сме „шибан народ“, г-н Министър!“ Ха-ха-ха!  А г-н министър, без портфейл, обяснява, че това били археолозите. Вероятно – шибани.

Винаги ми става адски неудобно, когато настъпи моментът на конкретната реплика. Нейните пет минути слава. Откъснатата реплика, която се издува като гигантски балон и придобива сила на бомба. Забелязала съм каква активност придобиват някои хора, когато някой просто се изтърве, както казва същият народ. Как си доизмислят, свързват, аналогизират, стават невероятно талантливи в изобретателността, нахвърлят се като върху мърша, за да извлекат максимално полза, защото действия при тях няма, при тях дори естествената реакция „изтърваване“ отдавна е добре подтисната. При тях няма гаф! Но пък гафовете на другите ги дърлят като гладни кучета.

Междувпрочем, ако сме забравили покрай Европа, че сме на Балканите, нека си го припомним. Европа, Европа, но на Балканите, където сърбите йебат през пет минути не само откритието на Колумб, но кой ли всъщност не, вкл. и себе си, където да те нарекат албанец е диганоза, македонец – също, а за гърците и турците да не отваряме дума, та на Балканите, езикът на Божидар Димитров е единственият разбираем.

Лично аз не оправдавам този европейски натиск към г-н Димитров да се извинява непрекъснато на съседите за какво ли не, а сега и на нас, българите. Той отлично знае как се говори на Балканите и кога какво като се каже кога какво се разбира. Защото не е от вчера. И защото ние, както не сме шибан народ, както не смеем една дума на никого да кажем, както не смеем един път на площада да излезем и една псувня драматизираме, така изведнъж ще се окаже,че няма за какво да ни се извинява.

Речник:

Шибил
Йордан Йовков
„Шибил, страшният хайдутин, когото заптиета и кърсердари търсеха под дърво и камък, слизаше от планината и отиваше да се предаде. Утре тая вест щеше да се разчуе навсякъде, кой щеше да я повярва?…“

Шабан Шаулич (на сръбски: Шабан Шаулић или Šaban Šaulić) е сръбски певец и композитор. Песента му „Веруйем у Любав“ – http://vbox7.com/play:e0773429 се превръща в абсолютен хит.

Шабан Шакир, наричан Облешевски, е български революционер от турски произход, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Вътрешната македонска революционна организация.

шибанhttp://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3176291

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s