Еко или Ехоооо

Не гледах телевизия. Гледах звездите. Не се къпах под душа в банята, а под слънчевата вода на двора. Не се скрих от погледите на минувачите, защото нямаше такива. Имаше огромна луна, която осветяваше пътя, миналото, настоящето и даваше надежда, страх и сила за бъдещето. Там, на онова място, хората създават сами легендите, сами прочистват пътеката си, сами садят цветята, споразумяват се с мравки, змии, стършели, оси, комари, с вълци, които слизат от гората, с чакали, които оставят нощем следите си, сами  отглеждат храната си, а заедно с нея  и вярата, че няма да са последните няколко души, живяли там.

Когато си мисля за това, чувствам спокойствие – не съм твърде далеч от там. Останала съм сравнително близо. Мога да легна върху тревата и да се стопля.

Когато си мисля за там, мисля също и за ЕКОмодата напоследък. Плъзна навсякъде като многоглава змия: ЕКО храни, ЕКО къщи, ЕКО селища, всичко е ЕКО и БИО. Мърдане няма. От няколко месеца вече нямам познат, който да не ползва кафява захар, а вече и кафява сол. Всичко полезно стана кафяво. Бялото отпадна.

Не харесвам кампании. Знам какво представляват. В същността си са агресивни, а агресията може и да не е порок, но предпочитам да живея без нея.

Кампаниите да бъдем еко и био. Когато сме. Ние сме еко и био. По природа. Защото сме част от природата и като част от нея вървим нататък. Заедно с нея се рушим, заедно с нея се възстановяваме, част сме от кръговрата. Вярвам в кръговрата. Не вярвам в кампании.  Но тъй като особено голям избор нямам, всичко наоколо е кампанийно организирано и с кампанийна агресивност, мога единствено да ходя от време на време на село, там, на онова място, да гледам звездите и да разбирам отново и отново, че това не е еко, това е старото, добре познато „ехо“. А ехото – поздравът в планината, викът в природата, винаги се връща, защото има кръговрат и ние сме част от него.

Advertisements

2 thoughts on “Еко или Ехоооо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s