Brainstorming of the revolution!

На 22.09.  – заради празника, а може би заради хубавото есенно време – ходихме до Историческия музей в Бояна. Децата да разгледат, ние също…  Харесвам местата, обградени с борове и дори да не са на високо, ми създават усещане за височина, студен и чист въздух, за прозрачност на гледката. Дори слънцето на местата с борове спуска лъчите си под друг ъгъл. Или поне на мен така ми се струва…

В Исторически музей последно бях ходила на модно ревю. Бяха разположили столове около стълбите, а по самите тях преминаваха моделите.  Музеят е внушителна сграда, но посетителите виждат само малка част от нея – няколко зали. Можете да снимате безплатно с мобилния си телефон и платено с фотоапарат. От една от залите се излиза навън, в задния двор, където има кафене. Точно там слънцето може да пари, ако няма вятър, а седнали с очи срещу Витоша,  да се наслаждавате.

Ако изложбите не са ниво, резбованите тавани на залите, винаги са. Вдигате поглед и виждате нещо, което ще ви хареса. Другият сигурен момент – Панагюрското златно съкровище!  Колкото и да го гледам, всеки път ще съм възхитена. Страхотна изработка, изящност, детайли, прекрасно… С цената му могат да се издържат 500 воини за 1 година!  Златният лавров венец, открит наскоро, е различен като стойност, но сега е в музея и си заслужава да се види.

Обаче! Обаче в залата с барелефа на Васил Левски, със знамената и оръжията,  може да попаднете на съвременна трактовка за ролята на Васил Левски в българската история. Стига да се засечете с екскурзоводката, която превежда на английски на посетители-чужденци. Аз, например, се засякох и без да искам се заслушах. И без да искам чух как тя представи  Васил Левски. Представи го като един от участниците в brainstorming-а! Brainstorming – а на революцията! Впечатляващо! Как да не се зарадваш! Думата, която означава най-общо тактика за стимулиране на ума сред група хора с цел произвеждане на идеи, навлезе в употреба у нас в последните години, когато рекламните агенции се нагърбиха с по няколко рекламни кампании и така да се каже поизнемощяха откъм идеи. И тогава стана модерно да се прилага тази тактика brainstorming. Разбира се, не само рекламните агенции твърдят, че я прилагат, ами навсякъде, където им липсват идеи за решаване на някой спешен проблем, се опитват да го решат, чрез стимулиране на мозъка на служителите си. Даааа! Включително, както разбираме от нашата екскурзоводка , и Левски е бил подложен на такова стимулиране и проблемът – Освобождение на България от турско робство/иго/подтисничество/и т.н се оказва решен и благодарение на него, на неговите идеи. По времето на Васил Левски проблемът вече е бил спешен, спешен за разрешаване и brainstorming- a е бил абсолютно необходим….

Ако решите да се стоплите от есенните лъчи на слънцето, да погледате високите борове и златните ритони, имайте предвид, че без деца, билетчето за Историческия музей е 10 лв. на човек. С деца вече пада на 3 лв. за възрастен и по 1 лв. за дете.  И ако срещнете екскурзоводката, заслушайте се, може би употребява и други съвременни думи…

Advertisements

7 thoughts on “Brainstorming of the revolution!

 1. lilia, dobre li se chuvstvate? pritesnyavam se za psihikata vi! komentarite pod imeto „lilia“ sa nesvarzani, bezsmisleni= Sprete da gi pishete, molya!
  Poli, ne znaeshe li, che v BG vsichko e vazmojno!

 2. Ha-Ha-Ha! smeshno. mnogo daze. obache v sushtoto vreme i mnogo tragichno che edna ekskurzovodka moze tolkova lesno da rasipe repoutaciata na vseki ta dori i na edin Vasil Levski! Pone nego da go ostaviat na mira 🙂
  A inache v Bulgaria ot krai vreme se izpolzvat chusdici. Drug e vuprosa che vseki razbral nedorazbral si gi naglasia za sobstvena upotreba i stavat edni smeshni-tragiko-komichni istorii.
  Otvorete Aleko Kostantinov is si spomnete za negovoto vreme kogato chuzdicite za vladeeli bulgarskia ezik. Bulgarina obicha chuzdite dumi shtoto si misle che izglezda po obrazovan i iztunchen kato gi potrebiava!
  Bravo Poli, chudesno napisano i tocho na miasto!

  Victor

  • Благодаря! А за времето на Алеко, не мисля че много сме се отдалечили, по-трудно ще открием разлики, ако тръгнем да сравняваме. За съжаление.

 3. Не съм ходил в този музей, откакто го преместиха в Бояна. мисля, че мястото му не е там. Трябва да е в центъра. Където си беше, а не в центъра да е административна сграда. Това е моето мнение. А що се отнася до Васил Левски, жената е намерила начин да преведе на ограничените чужденци. Сигурно така са я и разбрали.

  • Е, чак пък „ограничените чужденци“! Може пък тези да не са били. А доколкото знам, има идея отново да се върне музея в центъра, така че ще отидеш пак :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s