Избори и банички

Баничарницата, от която си купувам от време на време банички, ме агитира предизборно. Закрили са прозорците с плакати на кандидати. Вече леееко ми се повдига като мина оттам. Вярно,че трябва да свързвам храната с управлението, но ефектът нещо се обърна при мен. Може би пропускам, че все пак това са софийски баници. А в София, както казват от провинцията:   „вие нещата не ги усещате“. Еми явно не ги усещаме, щом се налага да ни лепят агитационните материали по прозорците на баничарниците…

Докато слушах преди малко за Кадафи, си мислех,че падането на главите на официалните диктатори по света, води след себе си очакването,че ще се промени центъра на тежестта на този свят, при това в правилната посока.

 Обаче това не се случва.

Практиката винаги се  е различавала от теоретичните внушения. Спомням си преди години как момчетата от моя клас, които ни бяха ядосани на нас-момичетата, се наговориха да не гласуват за мен по време на един избор. Убеждаваха се един друг да бъдат единни, въпреки че не вярваха в своя избор. Знаеха, че правят нещо напук, а не защото смятат, че така ще бъде по-добре. Естествено бяха с един повече и вярваха,че ще спечелят. Само че накрая изборът опря до този един глас и зависеше от едно момче, което се въздържа. Убедиха го да вдигне ръка, по време на самата процедура, с доводи, че трябва да „избере“ пола си.  И спечелиха.

Излиза, че най-трудно е да осъзнаеш, че си манипулиран и да се освободиш от манипулацията. Второто дори може да се окаже практически невъзможно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s