Сериалът на подпалвачите

По време на войната в Югославия някой обясняваше колко е лесно да пускаш бомби отвисоко – на екрана виждаш един обект, който трябва да се разруши. И ти разрушаваш обекта. Като на компютърна игра. С едно движение. Обаче долу, където ще падне бомбата, няма обект. Там има дом, семейство, дете, куче, приятели, има лична история, драма, болка,  има смърт, има всичко друго, но не  – обект!

Сезонът на българските сериали ни изненада с един 3D екшън, при това на живо! Гледаме го всяка вечер и даже се превърна в сериозна конкуренция на „7 часа разлика“ и „Стъклен дом“. Сериалът на подпалвачите, пред който предстоящите новогодишни фойерверки започват да губят сила, ни се представя в новините едновременно или поетапно на всички бг телевизии. Всъщност става все по-интересно. Или по-гадно. Зависи от сценария.

Скритото оръжие на турския премиер били турските сериали, които донесли на страната само позитиви – много пари, много туристически интерес, много добри впечталения за живота там. Няма връзка, знам, но няма връзка и с Франция, където през 2010 г. били подпалени над 40 000 ! автомобила. Ние не сме Франция. Не сме и Турция.

Мъчно ми е /при това отдавна го схванах и затова ми е още по-мъчно/, че истинската журналистика е като истинската любов – случва се рядко, при някои – никога. А тя е тази, която влияе, заради чиито разкрития нещата могат и да се получат, поне възниква надежда у хората, че това може да стане. Тя е тази, на която не е възможно да й сложиш синджир и да я вържеш за властта, защото ще се дърпа, ще се дърпа и накрая ще го скъса.

Присъствах лично на един от пожарите, говорих с хората, с полицаите, гледах какво правят репортерите, слушах, виждах и после пак гледах, слушах, само че по телевизиите, и четях по вестниците, и  ми се плачеше. Но така е отдавна…

По-важното е, дали някой ще отбележи, че с тези коли са пътували хора, преживявали са,  вътре в тях е имало лични вещи, които са изгорели заедно с всичко… Няма волан, няма седалки, няма жабка, няма скоростен лост… всичко е на въглен! Стърчат едни рамки само…Тези коли не са само автокаско или обекти, тъй като не са ги управлявали роботи? Нали?

Имам си своя версия за сериала, но не ми харесва. Не ми харесва и сценария.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s