Човекът е внезапно смъртен

Сигурно само аз не съм се изказала за атентата. Страхувам се да не затъна в помията на говорилнята, изляла се в последните дни. Слушах, четох, опитвах се да схвана, да разбера, но онова, което въздейства най-силно не са окървавените лица на оцелелите, нито изгорелия автобус, нито думите на някой президент или министър-председател. Най-потресаващи са кадрите и снимките на близките, които посрещат своите близки в ковчези. Тези снимки, които не трябваше да бъдат публикувани, но ние ги видяхме. И излъчените кадри по телевизията…

Атентатът има няколко страни. Но това, което мен като обикновен човек ме интересува, не е дали цялото правителство и президентът са отишли като животоспасяващи лекари на мястото на инцидента, нито това, дали някой отрича и заклеймява тероризма, защото хуманизмът все още съществува, нали? Никой не е ЗА тероризма, нали? Или има и такива? Има ли структури и администрации, които се възползват от съществуването на терористични организации? Имало е и ще има, нали?

Мен като обикновен човек ме вълнува колко процента сигурност ми гарантират т.нар сили за сигурност? Къде работят те? Какво пазят, кого следят, какво контролират? Или за моя процент сигурност е отговорен Бойко Борисов, т.е правителството? Кой носи отговорност за моя личен процент сигурност? И колко е той? Колко? 25% ? 0?

Слушам изказванията на държавните мъже и не получавам отговор. Както винаги. Никога досега не съм получила нито един отговор от държавен глава. Всеки път, когато се случи трагедия, се излива говорилнята. А от всичко изказано можеш да си направиш всякакви изводи, но не и да получиш отговори.

Всъщност и това ще мине. Толкова хартия с едри заглавия и снимки от фотороботи, с предположения дали камикадзето е бил с жена или самият той е жена, дали е руснак, турчин, дали е от Ал Кайда или от Шенген…/а дали изобщо е имало камикадзе?/…, толкова много хартия ще бъде запратена в кошчето, ще се рециклира или ще пожълтее. С личните драми няма да се случи така. За тях няма кошче, нито рециклиране. Светът ще продължава да са самоубива и самовзризвява… Невинни жертви в името на хуманизма вероятно.

Няма готови отговори за жалост. Както е казал Булгаков: „Човекът е внезапно смъртен“. А светът не желае да става по-сигурно място …

;

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s