Заигравката с дискриминация в България е пошла и обижда българите

Не ми харесва идеята на „Биг Брадър“ да се заиграва с дискриминацията. Ако трябва да съм напълно откровена, тази тема с дискриминацията, особено що се отнася до циганите, вече толкова много дразни, че за пореден път показва изключителното търпение на българина.

Не е ли вече пределно ясно, че ако има държава, където няма дискриминация спрямо малцинствата, що се отнася до народа, до обикновените хора, това е България. Българите търпят всякакви цветове на кожата, а по принцип търпят и всичко. Такъв явно им е генът. Българинът по ген не е подтисник.

Аз, например, търпя в държавна институция циганин да отговаря на въпроса ми, дали е български гражданин, с „не“. Ами какъв си?, питам. “ Ами, ром“, отговаря ми той. Търпя пак в тази държавна институция ромка да ми говори за дискриминация, понеже в училище не приели с отворени обятия и пълна радост пристигналия й от Испания пълен с двойки внук…

Я кажеш на някого истината, я – дискриминация! Истината не е дискриминационна.

Всеки си носи кръста. Бони трябва да се ядосва на Николай не защото я обижда на циганка, а защото не й брои мнението на личност, дори на жена…Той всъщност не иска тя да има мнение, да го изказва и да е фактор. Но това, ако приемем, че е истински конфликт, показва единствено комплексите на един мъж, а не засяга Бони като циганка. Бил си кръстил кучето Манго на циганите. Ами що да не го кръсти? Ако си го кръсти Лайно, дискриминация към кучетата ли е? Бриджит Бардо ли да викаме?  Като обидиха българската агитка на волейбола, че сме били селяни, овчари и какви още, забравих сега, да не го приехме за дискриминация!?

Дискриминацията е много по-сериозен процес, който те лишава от основни права като право на глас, на труд, на образование… А те, циганите, само дето не ни се качиха на главите! Те ли нямат право на глас? Те ли не могат да ходят на училище? А що се отнася до правото на труд, кой ли не е дискриминиран там! За да се упражни правото на труд, особено в България, са нужни специални качества и специални връзки, като пак няма гаранция.

Съжалявам за Бони, тя има талант, бори се, извоювала си е достойно място в живота, ама това, че има такива като Бони, д-р Чирков, Софи и др. не означава, че масата цигани са същите като тях. Обратно е. Масата цигани крадат в автобусите, обират изоставените къщи на хората в селата, изсичат незаконно дървета и после ги продават за огрев като и лъжат отгоре на това, не си плащат тока, а ако имат възможност, нищо няма да си плащат, не искат да учат и ходят на училище ей така и за малко, мързи ги, не се къпят… Това е истината, а не дискриминация.

Аз не съм от кралския двор, примерно. Така че, ако някой ми каже,че не знам етикета и не живея като принцеса, не го броя за дискриминация. Всеки си носи кръста, произхода, племето, рода, кръвта, историята, традициите… Германците, например, носят Хитлер. Това е положението. Затова никога не сме били равни. И няма и да бъдем. А и не се налага.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s