„Ситни-дребни като… камилчета“

 

„Съпротивителната сила на българина срещу оскърбителното за неговото човешко достойнс­тво политическо поробване, е огромна, макар и почти невидима. Българският народ иска да запази своята свобода на труда, иска да владее своята собственост, иска да урежда сам съдба­та си: и материална, и духовна. Той има право да бъде господар на земята и държавата си, съзна­ва това свое право и ще го добие, без всяко съмнение въпреки някои тежки обстоятелства. Едно от най-ярко проявените качества на бъл­гарина е неговият ръбест индивидуализъм. Бъл­гаринът е неспособен към стадни настроения, той размишлява, той е оригинален, той е с голя­ма духовна култура.

Точно върху тези особености на българския характер се гради силата на нашето съпротив­ление и на решителния отказ да станем каша, удобна да се влее в калъп от политически и стопански фантазьори, които искат да изменяват историческия образ на нашия народ.“ Трифон Кунев в предговора на книгата си „Ситни-дребни като…камилчета“, 1945-1946 г.

„Ситни-дребни като… камилчета“ е заглавие на една рубрика във в.“Народно земеделско знаме“, в която през 1945-6 г. Трифон Кунев, журналист, завършил право, публикува своите фейлетони. Естествено, засягащи демокрацията, свободата,  новата власт, живота на българите… Трифон Кунев заплаща позицията си, изказана във фейлетоните, с живота си.

 

 

 
Advertisements
Без категория

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s