Вълната на лицемерието

Вълната на лицемерието залива и помита. Така е отдавна – дразни, ядосва, възмущава, причинява страдания…

Аз съм част от потърпевшите.

Омръзнало ми е всички да говорят за плурализъм, за демократичното приемане на различни мнения, за това, че сме модерна страна, където всеки има право на позиция и може да я заяви и същевременно всеки Божи ден някой си да утвърждава коя е съвременната позиция, какво е модерното мнение, за кои трябва да си, че да си ОК и съответно, ако не си – си аут, червен, комунист, старец сбръчкан, немодерен, несъврменен, с една дума – идиот.

Ако кажеш, че си от ЦСКА, то се отваря срещу теб запенена уста, че ЦСКА бил изкуствено създаден клуб, че това бил отбор на властта, на комунистите, на червените дедовци, на Тато, на баба….  „Левски“, виж, бил друга работа. Той бил отбора на народа, на дисидентите, на съпротивата, на убитите от комунистите, на репресираните.., на синьото небе, на свободата…

Омръзна ми да слушам, че някой бил репресиран, не бил червена бабичка, не бил с властта, не бил с тато, с баба, с дедо и прочие лицемерни глупости! А като го погледнеш – точно той е с всички власти, на него му е дадено в ръцете и казано какво да прави, най-покорен послушко, снишава се всеки път като се зададе буря и само ако неговите хора го побутнат, излиза на улицата. Той, всъщност, никога не е имал ЛИЧНО мнение! Защото за да имаш ЛИЧНО мнение, трябва просто да си ЛИЧНОСТ!

Междувпрочем, сещам се сега за известния Камен Донев, на чиито представления едва ли не се бият, за да влязат, който е супер умно момче, голям творец, с една дума – личност! Само че при Кеворкян преди две-три седмици, въртя, сука, от ляво, от дясно и така и никой не разбра, той „за“ протестите ли е или е „против“. Ей такива много ме дразнят! Щом те броят за някой в това общество и претендираш, че си ЛИЧНОСТ, ще си кажеш ясно и гласно мнението.

Омръзна ми да слушам как ако не повтаряш по сто пъти, че не можеш да се прибереш вечер от протести, че не можеш да си видиш дома, щото ходиш на протести, значи си аут, некадърен, неинтелигентен, не интелектуалец, не си средна класа, не си модерен с дете и куче, с колело, каска и пет двулитрови бутилки бира…

Колко стурва едно колело днес, знаете ли? Как се изкарват пари и за колело, и за каска, и за ръкавици, и за жилище, и за кола, и за мотор!, и за курсове, щото сме интелигентни, и за да ходят децата на частни уроци или на частна забавачка, или на частно училище? Как в страна, в която дори доматите й не вървят, а се купуват и внасят гръцки, румънски и турски, в страна, в която няма никакво производтсво, се изкарват толкова пари? Как?

Колко изкарва един асистент във ВУЗ? Всички ли са IT специалисти, супер кадърни продуценти, световно утвърдени рекламисти или членуват във фармацевтично-здравните фондове?

Омръзна ми това проклето лицемерие. Искам да изказвам мнението си, без да взимам пари, за да се правя на човек с мнение! И не ми пука, че не е като на ултрамодерните  льохмани, които могат да си позволят да държат малките си деца между бирените бутилки посред нощ на улицата, щото били прогресивни и от средната класа!

Всъщност, на мен ми беше достатъчно да чуя как някой заявява, че дядо му бил убит от комунистите, а той после отишъл да бъде охрана на Тато!?!? А после пък не бил с пратията на Тато, искал собствена партия… Достатъчно ми беше. Но последваха 4 години и победа на изборите.

Беше ми достатъчно ясно още, когато предложиха Орешарски. Всички са от едно място, дори парите им са общи и еднакви, сигурно даже са белязани…

Сега ми е достатъчно да се разходя една вечер покрай протестиращите, за да разбера за какво става въпрос. Всеки ще разбере.

Ако някой си направи труда да ме подслушва, бих отделила по един час на ден, за да му казвам какво мисля.

А мисля нещо съвсем простичко – няма свобода, няма синьо небе, няма власт на народа. Никога не е имало. Вече обаче няма и такова нещо като „по-добри“ управляващи. Единственото, заради което си струва да седиш на асфалта, да крещиш, да измисляш акции и прочие, не е за да ти дадат 30-40-50 или 200 лв., а за да извоюваш правото си на надежда. Надеждата, че ако работиш, ако те бива, ако си кадърен, ще успееш да организираш живота си според личните си искания и мнения. Защото всеки, който идва на власт в последните 20 години, дава своя принос за убиването на надеждата…

Вълнуват ме, примерно, още два въпроса:

На кого му харесва рекламата на „Каменица“ със Стоичков?

На кого му харесва да пише текстове за някъде без да му се плаща?

Преди малко попаднах в един женски сайт, част от сайта на би ти ви, където най-любезно и учтиво присъединяват чужди автори, чужди мнения и най-любезно заявяват, че текстовете не се заплащат!?! Защо не се заплащат? Малко ли социални мрежи има за изказване на свободни мнения без заплащане, та трябва да се пращат и текстове в нечии сайтове пак без заплащане? И на кого изобщо му хрумва вече да работи без пари? Нали това уж ни беше проблемът в тая държава???

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s