Физика, психика и самочувствие – тези три неща

Четох и се наслушах на коментари по повод 4-то място на волейболистите ни – дървените медали, това че, сме абонирани за 4-тото място, че ни липсва лидер и пр.

От целия ми игрален и наблюдателен опит върху волейбола съм стигнала до извода, че не само в този спорт, но и при почти всички други отборни спортове, ние побеждаваме, ако имаме дисциплина, изключително сериозни тренировки и ако треньорът успее да спомогне за изграждането на психика и самочувствие. Българските отбори почти винаги не са достатъчно тренирани физически и капитулират, ако им се струпат последователно два тежки мача. А ако и паднат – съвсем. На мен като жена ми стана ясно отдавна, чудя се на кого не му е станало – на българските отбори им липсват три неща:

1. Физическа подготовка

2. Стабилна психика.

3. Самочувствие и хъс за победа.

И изобщо няма такова нещо като „запазено 4-то място“ или че липсата на Казийски се оказала основна, или че нещо си ни било на карък, ние самите сме били каръци и разни подобни. Това са за мен толкова елементарни изводи. Ако се проследи развитието на сръбския национален отбор по волейбол и на нашия, всичко става ясно. Сърбите, през чиито глави мина цяло разпадане на конфедерация, преживяха какви ли не перипетии като нация и които всъщност аз, която съм гледала основно сръбска телевизия до 17-годишна, добре помня как се хвалеха  с водната си топка и баскетбола, а после и с тениса, но не и с волейбола, пак имат самочувствие, пак са физически по-издържливи и най-важното – искат да  бият на всяка цена, искат да ни размажат. Ами то иначе не може да си пръв в спорта – ако я няма злобата да биеш. Това е. Не разбирам как не се разбира. И се отчуждавам от толкова любима моя игра, защото се коментират неща, които не са верни, неща, които не помагат на спорта. Да не правя лесни и глупави изводи, но вероятно и като народ затова периодически се проваляме . защото нямаме дисциплина, здрава психика и самочувствие, нямаме хъс да бъдем напред, да водим ние…

Advertisements

2 thoughts on “Физика, психика и самочувствие – тези три неща

  1. Е, не може да се говори в дадения случай за лоша физическа подготовка.
    Повечето наши състезатели играят в чужди отбори, където ги тренират добре.
    В случая имахме много тежки мачове, докато сърбите и италианците си играеха спарингчета.

    На сърбите първият им тежък мач беше срещу руснаците, на нашите единственият по-лек мач беше първият, срещу чехите.

  2. Може и така да е, но ние винаги накрая издишаме, независимо каква е причината. А и друго не ми харесва – това, че трябва да се радваме на момчетата, да ги потупваме по рамото, за да не си помислят, че не оценяваме постижението им – четвъртото място – това е лансираната най-напоследък политика… Тя вече е безсмислена. Като свикнеш с едно постижение, колкото и трудно да е извоювано, искаш да вървиш още напред. Това е спортът, пък и в други области на живота е същото. Не може да се тупаш по рамото и да си си доволен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s